Ook Labmanagers van SFLG bezoeken SX Eindhoven

Inspiratiedag SX

Op 9 april 2015 zijn ook de Labmanagers van het Sports Field Lab Groningen (SFLG) een dagje naar SX Eindhoven geweest. SX Eindhoven is hét centrum voor sport, marketing en media. De S staat voor Sport en de X voor kruisbestuiving, vermenigvuldigen van activiteit en eXperience. Binnen SX Eindhoven zijn inmiddels 39 sportminded organisaties gevestigd die elkaar versterken. Voor de sportliefhebber is SX echt ‘the place to be‘! Alles in en rondom het gebouw ademt sport. Naast het verslag vanuit de sportmarketing studenten en het fotoverslag, nu ook een terugblik vanuit het SFLG, met natuurlijk een bezoek aan het Energy Lab.

We waren vroeg met de bus uit Groningen vertrokken, maar dit was zeker de moeite waard.  We begonnen deze dag met een rondleiding door het gebouw om alvast de sfeer te proeven. Vervolgens waren er twee gastsprekers: Bob van Oosterhout en Guus Hulshof. Bob van Oosterhout, directeur van sportmarketingbureau Triple Double, vertelde over de totstandkoming van SX en wat ieder bedrijf afzonderlijk met elkaar verbind. Bob is tevens initiatiefnemer van SX. Guus Hulshof is werkzaam bij de gemeente Eindhoven en neemt het op voor de sport in de gemeente. Hij liet ons het sportbeleid vanuit een andere hoek zien waardoor dit begrip voor ons nu een extra betekenis heeft.

Voor de sportliefhebber is SX echt ‘the place to be‘! Alles in en rondom het gebouw ademt sport

Na de lunch volgden de workshops. Er waren drie workshops beschikbaar waarvan iedereen er eentje had uitgekozen. De workshops werden verzorgd door de organisaties binnen SX en waren gericht op de uitstroomprofielen van SGM. De verschillende workshops waren: Ne9eN, Triple Double 32 en Energy Lab. Ne9eN is een sportbeleidbureau die sterk is in maatschappelijke vraagstukken met sport in de hoofdrol. Hierbij doen en denken ze anders om tot oplossingen te komen. Triple Double 32 is een sportmarketingbureau dat met sport als bondgenoot, marketingconcepten ontwikkelt voor het bedrijfsleven. Zij brengen merken en fans bij elkaar. Deze workshop werd verzorgd door twee SGM alumni.

Energy Lab is een trainingsbegeleidingscentrum voor zowel de recreatieve als de professionele sporter. Tijdens de workshop lieten ze zien wat de mogelijkheden binnen Energy Lab zijn en welke producten en diensten zij aanbieden:

  • Submaximaal en maximaal inspanningstests op de fiets of loopband. Gemeten wordt: het geleverd vermogen, de hartslag, trapfrequentie, de vermoeidheidsgraad (borgschaal) en de melkzuurproductie door lactaatmeeting. Bovendien is een ademgasanalyse mogelijk.
    Met deze resultaten kan een uitspraak gemaakt worden over de kwaliteit van het basisuithouding en de aerobe drempel, het intensieve uithouding en het maximale prestatievermogen. Met deze informatie kunnen de individuelle hartslagzones van een sporter in een diagram duidelijk gemaakt worden. Alle gegevens worden verwerkt tot een trainingsadvies en een individueel trainingsschema. Via skype, een huiseigen App en regelmatige persoonlijke gespreken kan de sporter zich tijdens zijn trainer laten begeleiden.
  • Een uitgebreide bewegingsanalyse met fietspositionering.
  • Een lichaamsscan waarbij de atleet op een DXA scanner ligt en de hele lichaam geanalyseerd wordt. Achteraf heeft hij informatie over de lichaamsverhouding zoals vetmassa, vetvrije massa, botmassa, een vergelijking van de twee lichaamshelften (b.v. bij spierdeficit), gewicht en sterkte van botten en skelet en de energieopname en verbruik. De sporter kan aanvullend aan het product een diëtiste boeken.

Ten slotte werd er een testpersoon op de fietsergometer gezet. Deze begon op 60 Watt te trappen. Een 5min- protocol test waarbij het wattage trapsgewijs toenam en na elk trap een bloeddruppel van het oor van de testpersoon wordt afgenomen. Na vijf stappen had de testpersoon zijn maximaal vermogen bereikt. Na een douche zou nu een feedback van de resultaten en een trainingsadvies volgen maar de tijd was helaas al om.

Als afsluiter van de dag volgde een leuke sportquiz waarbij er twee gelukkigen met mooie prijzen weer richting Groningen mochten gaan. Het was een hele mooie dag vol inspiratie! We hebben mogen ruiken aan het echte werk en kunnen deze ervaring meenemen in de rest van onze studie.

Inspiratiedag SX labmanagers

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *