JOGG: bewust maken van gezonde leefstijl

Laura Huizinga JOGG

Bij Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) gaat het niet alleen om overgewicht, maar zeker ook om bewegen en een bewustwording van de gezonde leefstijl. “We streven naar een omgeving waarin een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is”, aldus JOGG-regisseur Nathalie Hommes-ten Hoor. “JOGG is ontstaan in Frankrijk”, vertelt stagiaire Laura Huizinga. De resultaten daar waren goed en zo ontstond de beweging in meerdere landen, waaronder Nederland die nu ruim tachtig JOGG gemeenten kent. In Drenthe doen alle twaalf gemeenten mee en daarmee is Drenthe de eerste JOGG provincie van Nederland.

We streven naar een omgeving waarin een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is

De doelstelling van de JOGG-beweging in de gemeente Midden-Drenthe is dat er in 2017 een daling of stabilisatie zichtbaar is van het percentage overgewicht. Subdoelen hierbij zijn kinderen en jongeren zich bewust laten worden van een gezonde leefstijl en deze aan te passen naar een gezond en actief leefgedrag, hen bewust laten worden van een verantwoord eet- en drinkgedrag en kinderen en jongeren zich bewust te laten zijn van hun beweegpatroon en deze aan te passen naar een verantwoord beweeggedrag.Tijdens hun jeugd leren kinderen wat leuk en wat normaal is. En dat geldt ook voor wat een gezonde leefstijl inhoudt.

Tevens is er nog een doel vertelt Hommes-ten Hoor: “Het streven is om vanuit JOGG Midden-Drenthe alle activiteiten en partijen met elkaar te verbinden, versterken en te borgen. Het zijn geen eenmalige acties, het moet wel door blijven gaan. Wij geven ook advies aan bedrijven en instanties zodat de primaire focus ligt op het preventief creëren van een gezonde omgeving en een gezonde leefstijl van jongeren en volwassenen. Dat iedereen zich dus inzet voor een gezonde omgeving.” De 12 JOGG gemeenten in Drenthe hebben onderling ook veel contact. “Wij adviseren en ondersteunen elkaar, maar ook zoals sponsoring bij grote bedrijven, pakken we provinciaal op. Dit is een prachtige en unieke samenwerking!”

De komende tijd wordt nog ingezet op het thema drinkwater. “Water is belangrijk en daarmee is ook de meeste winst te behalen.” Zo scheelt twee keer per dag sapjes vervangen voor water op jaarbasis twee kilo. Na het thema drinkwater gaat het JOGG-team zich richten op het thema gratis bewegen. “Het gaat vooral om het nadenken /bewust worden van en de leefstijl aanpassen. Het gaat er niet om, dat ze helemaal geen zoete lekkernijen meer mogen.” Dat nadenken gaat onder meer door te vertellen over de hoeveelheid suikerklontjes er in dat product zit. In een glas chocolademelk bijvoorbeeld 7, in cola 8 en in een glaasje yoghurtdrank van 250 milliliter 4,5.

Het gaat er niet om, dat ze helemaal geen zoete lekkernijen meer mogen

Om de beweging onder de aandacht te brengen haakt het JOGG aan bij verschillende activiteiten en evenementen die er al zijn, bijvoorbeeld de Koningsspelen, de Nationale Buitenspeeldag,Wandel- en zwemvierdaagse en Nationale knikkerkampioenschappen. Daar wordt bijvoorbeeld gezorgd voor drinkwater, een stukje fruit en een side-event. “Het JOGG-team kan niet bij alle activiteiten lijfelijk aanwezig zijn, we proberen zoveel mogelijk alles kant-en-klaar aan te leveren, zodat de desbetreffende organisatie er zijn voordeel mee kan doen.” Bij grotere side-events, georganiseerd door het JOGG-team zelf, zijn ze zoveel mogelijk zelf aanwezig. In Midden-Drenthe heeft de club vijf studenten van de studie Sport, Gezondheid en Management van de Hanzehogeschool die meehelpen.

Nathalie zelf is gevraagd door haar afdelingshoofd voor de functie als JOGG-regisseur. Zij geeft naast haar JOGG-activiteiten, zwemles aan verschillende doelgroepen in zwembad De Peppel in Beilen. “Ik heb de studie Sport, Gezondheid en Management aan de Hanzehogeschool in Groningen gedaan en dit paste perfect in het straatje. Het was wel een hele uitdaging om ermee aan de gang te gaan.” Ze krijgt hele positieve reacties op JOGG. “We raken bekend in de gemeente en mensen herkennen het logo. “De komende tijd wil ze ook lijntjes uitzetten naar andere dorpen in Midden-Drenthe. Nu lag vooral de focus nog op Smilde.”

Bron: Gezinsblad
Tekst en foto: Cindy Houwen

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *