De Sportpas werkt minder goed dan gehoopt

In de gemeente Harlingen (Friesland) wordt er sinds een aantal jaar het sportstimuleringsproject ‘Doe mee, sport is oké’ georganiseerd. Basisschoolkinderen kunnen zich via de Sportpas opgeven voor kennismakingslessen van verschillende sporten. In de eerste editie van het project, meldden er zich ruim 400 kinderen zich aan voor kennismakingslessen, waar er in de huidige jaargang zich maar 80 hebben aangemeld. De Sportpas lijkt de grote boosdoener in deze negatieve ontwikkeling, aangezien het verschil tussen beide jaargangen de manier van opgeven is. In de eerdere jaargangen werd er gewerkt met papieren inschrijvingen, maar om de administratie te beperken en de deelnemersaantallen overzichtelijker te maken, is er gekozen voor de Sportpas. Als stagiair van het Jongerenwerk Harlingen, heb ik onderzoek gedaan naar de afnemende effectiviteit van ‘Doe mee, sport is oké’ en de relatie daarin tot de Sportpas.

Schooldirecteuren binnen de gemeente Harlingen zijn geïnterviewd, om de mening van de gebruikers van de Sportpas te polsen (ouders en kinderen). Daarnaast is er om de mening gevraagd van sportverenigingen, aangezien zij hun kennismakingslessen aanbieden op de Sportpas. Na het ondervragen van alle schooldirecteuren binnen de gemeente en vrijwel alle betrokken verenigingen te hebben gesproken, kwam de grote ontevredenheid van de Sportpas aan het licht. Het platform blijkt voor alle partijen niet gebruiksvriendelijk, wat komt door vele tussenstappen voordat men zich kan aanmelden voor een activiteit (deelnemers) en de grote moeite die sommige verenigingen moeten doen om een kennismakingsles aan te bieden op de Sportpas. Ook is het soms niet mogelijk om in te loggen op het online platform.

De mening over de Sportpas van de ontwikkelaar en de afnemer, loopt erg uiteen.

Uit alle interviews was te concluderen dat men graag een ander aanmeldingsplatform wil, of meer voorlichting wil krijgen over de gebruikswijze van de Sportpas. De unanieme mening van alle ondervraagden, is het Jongerenwerk niet in de koude kleren gaan zitten. Zij betalen ieder jaar duizenden euro’s om gebruik te mogen maken van de Sportpas, maar het gewenste effect wordt allerminst terugbetaald.

Als eerste poging naar een oplossing voor de gebruiksvriendelijkheid van de Sportpas, is er voorgesteld om een voorlichtingsavond te organiseren. Tijdens een dergelijke avond zouden er vanuit het Jongerenwerk enkele medewerkers uitleg en verdieping geven over de Sportpas, aan leerkrachten, verenigingbestuurders en ouders van de basisschoolkinderen. Het Jongerenwerk stemde hier niet mee in, aangezien ze uit vorige voorlichtingsavonden hebben ervaren dat vaak dezelfde ouders langskomen. Daarnaast wilden de leerkrachten liever niet in de avonduren aanschuiven voor een voorlichting.

Doordat er geen draagvlak was voor de Sportpas en ook niet voor een mogelijke oplossing, is er vervolgens gekeken naar een vervangende methode voor de Sportpas. Uit de gesprekken met scholen en verenigingen kwam naar voren dat een deel van de ondervraagden weer terug wil naar de papieren inschrijflijsten. Deze methode is erg laagdrempelig voor deelnemers en de vele tussenstappen tot aanmelden worden vermeden. De ruim 400 deelnemers tijdens de eerste jaargang van ‘Doe mee, sport is oké’, zijn toen der tijd bereikt met papieren inschrijflijsten. Het verschil met de Sportpas is, dat er bij de papieren inschrijflijsten een hoop administratie bij komt kijken. Het Jongerenwerk neemt deze consequentie echter voor lief, als de deelnemersaantallen uit de eerdere jaargangen weer wordt bereikt. Het voordeel voor de verenigingen is dat men alleen nog aan het Jongerenwerk hoeft te melden of ze meedoen aan het project en na verloop van tijd een deelnemerslijst krijgen toegestuurd met de animo voor de kennismakingslessen.

Deze ‘oude’ methode is getest bij een bootcamp voor jongeren, een doelgroep die ook heeft gewerkt met de Sportpas. Zij hebben nooit enige interesse getoond voor de Sportpas en zij zijn dan ook persoonlijk benaderd met een papieren inschrijflijst. Dit bleek uiteindelijk succesvol, aangezien er 15 inactieve jongeren zich hebben aangemeld voor de (laagdrempelige) bootcamp. Dit kwam door een laagdrempelige manier van deelnemers werven en alle deelnemers konden persoonlijk worden gemotiveerd om deel te nemen aan de activiteit. De stempel ‘succesvol’, wordt onderbouwd door het feit dat de 15 deelnemers vrijwel nooit aan een sportactiviteit deelnemen.

Een deel van de jongeren die zich had opgegeven voor de Bootcamp, was bereidt om te poseren voor het persmomentje.

Om deze succesvolle methode ook te gebruiken voor ‘Doe mee, sport is oké’, is er gekeken naar een digitale inschrijflijst. Bij deze methode zal je niet meer hoeven in te loggen en eindeloze stappen moeten doorlopen om je op te geven voor een activiteit. Het enige wat je doet, is de website bezoeken en je naam onder de gewenste activiteit te zetten. Hierbij kunnen de kinderen zich op een laagdrempelige manier opgeven, wordt het administratieve werk voor het Jongerenwerk beperkt en hoeven sportverenigingen niet meer te worstelen met het aanmelden van hun kennismakingslessen.

Er zal een dergelijke methode worden ontwikkeld binnen de gemeente Harlingen, wat misschien kan worden gerealiseerd binnen de huidige Sportpas. Voorwaarde daarvoor wel is, dat de deelnemer alleen zijn of haar naam op een digitale inschrijflijst hoeft te noteren. Het Jongerenwerk heeft, met ondersteuning van de gemeente, nog een paar maanden om een nieuwe methode te implementeren, want dan staat er weer een nieuw editie van ‘Doe mee, sport is oké’ op het programma. Nieuwe ronden, nieuwe kansen.

Aan de bereidheid om te bewegen zal het bij de kinderen in Harlingen niet liggen, zo bleek wel tijdens de jaarlijkse sportdag:

VID-20150609-WA0004 from Rainier van der Veen on Vimeo.

Rainier van der Veen

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *