Een open houding

Sportpark

Op bezoek bij het Sportplaza Zuiderpark, Rotterdam

Door Tye Tamis

Het park
Een geweldig groot sportpark in het midden van de stad met aan beide zijden verkeersknooppunten en grote wijken. Bij binnenkomst valt de ruimte meteen op. Het Zuiderpark is te beschouwen als de grote broer van het Stadspark in Groningen. Geen hekken, maar groene struiken en bomen die als afbakening fungeren. Een breed fietspad dat kronkelend van oost naar west loopt. Langs de skateheuvel richting de tennisbanen, met links een kanovijver en rechts een groot grasveld. Geen drukte van een grote stad, maar vrijheid en rust. En dat midden in Rotterdam.

Plattegrond

In 2009 is het Sportplaza Zuiderpark in de deelgemeente Charlois opgeleverd. Het betreft een groot stadspark met veel ruimte voor de vrijetijdsbesteding van de Rotterdammer. De omvang en de eigenschappen van het park zorgen er voor dat het een park zich uitstekend leent om als voorbeeldpark te fungeren op nationaal niveau.

Terug naar de kern. Naast het feit dat het park uitstekend fungeert als uitvalbasis voor de werkende Rotterdammer, heeft het ook een andere maatschappelijke waarde. Men is continu bezig het beweeggedrag van de Rotterdam positief te beïnvloeden – en dan voornamelijk bij de jeugd.

Sportende kinderen

Thuis Op Straat (TOS)
TOS is een organisatie die buitenschoolse activiteiten op het Sportplaza aanbiedt en verzorgt voor de omliggende wijken en scholen. Het TOS-team verzorgt dagelijks sportactiviteiten op het park van drie uur s’ middags tot tien uur s ’avonds. De jeugd kan gratis lid worden en op die manier meedoen met de activiteiten en gratis gebruik maken van sportmateriaal. De zogeheten ‘Tossers’ bieden ondersteuning op meerdere vlakken. Ze organiseren verschillende trainingen, verzorgen de uitleen van materiaal, en zijn ook nog eens vertrouwenscontactpersoon. Ook worden er meerdere sportcompetities opgezet en komen er regelmatig professionele trainers op bezoek om clinics te geven.

Jhonatan Fecunda, vestigingsmanager bij TOS, geeft aan dat vooral de laagdrempeligheid en veiligheid erg belangrijk is voor het succes van TOS. ‘Het is een gratis ontmoetingsplek waar altijd wel iets te doen is, en we nemen de jongeren serieus. Er is begeleiding en we sluiten mooi aan op de schooltijden. Dat zorgt er voor dat ouders ze zonder zorgen naar ons toe sturen.’

Van de 50.000 bezoekers van het Sportplaza wordt ongeveer 5% lid bij een sportvereniging geeft Marcel de Jong aan. De Jong is directeur van TOS-afdeling in de wijk Charlois en verzorgt de organisatie en het contact met ander partijen. ‘Het lijkt niet een heel hoog percentage, maar concreet zijn dit toch ongeveer 250 nieuwe leden voor de omliggende sportverenigingen. BZC Zuiderpark heeft een heel nieuw jeugdteam kunnen starten vanwege jongeren die doorstromen richting hen.’

Een multifunctioneel sportpark park. Is dit de toekomst? Het heeft er alle schijn van.

Handtekening

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *