Haal de schoenen maar weer uit het vet voor 7 tegen 7

7tegen7

Voetbal, een spel, een sport met jaren en jaren van geschiedenis. Een sport die door de jaren heen is ontwikkeld en gegroeid en waarbij de ledenaantallen nog steeds toenemen. Pim Mulier, de oprichter van de eerste voetbal- en atletiekbond in Nederland in 1889, had nooit kunnen dromen dat de voetbalwereld op het gebied van amateurvoetbal zo’n groei zou doormaken. Van een ledenaantal van 250 in 1889 naar meer dan 1,2 miljoen leden in 2013. Deze ledengroei heeft de KNVB te danken aan hun marketingstrategie. Het inspelen op de wensen en behoeften van de leden.

De voetballer in de leeftijdcategorie 35-45+ is een goed voorbeeld waarop de KNVB haar strategie heeft aangepast. De mannen in deze leeftijdscategorie hebben het druk met hun werk en gezin. Daarnaast ondervinden ze hinder van een afnemende conditie en spelen (oude) blessures (weer) op. Om deze redenen worden lidmaatschappen vaak opgezegd en verliezen vele clubs belangrijke leden. De KNVB heeft hier op ingespeeld door het voetbal in een nieuwe vorm te gieten, de voetbalvorm 7×7 35+ of 45+. Zeven jaar geleden is het eerste toernooi gespeeld, een groot succes dat in de afgelopen jaren zijn bijdrage heeft gehad aan de promotie van de competitiereeksen in de verschillende districten. Deze reeksen worden in zowel het voorjaar als najaar gespeeld. Teams nemen het op vier vrijdagavonden op tegen 4 á 5 teams uit de regio. Centraal op deze avonden staan een leuk potje voetbal en gezelligheid.

Vraagstuk
Ook dit jaar hebben de toernooien weer plaats gevonden en op 27 mei stonden de voorrondes op het programma. Een mooi moment om te polsen wat de deelnemers van het toernooi en de reeksen vonden. Al gauw werd duidelijk dat de mannen erg tevreden zijn over de voetbalvorm en ervaren het dan ook als zeer plezierig om met en tegen leeftijdsgenoten te voetballen. Het enige wat bij ongeveer de helft van de deelnemende teams werd aangegeven, is dat er vaak tegen de zelfde teams wordt gespeeld. Op zich geen probleem zou je denken. Alleen als het sterkste team van de poule telkens met grote cijfers wint, gaat de lol er natuurlijk wel af. Deze teams missen het wedstrijdelement en het strijden voor een “hoger doel”. Niet alleen de spelers uit het team, maar ook de clubs waar de teams bij spelen, als ook de KNVB hebben allemaal een achterliggende redenen en voordelen bij het aanbieden of deelnemen aan het 7×7 35-45+ voetbal. Om er dan ook achter te komen hoe deze verschillende partijen denken over deze voetbalvorm en wat de achterliggende principes, is er met alle partijen gesproken.

7tegen7-2

Met deze informatie ging ik terug naar kantoor en ging ik op zoek naar een oplossing voor dit probleem en inventariseerde ik alle behoeften en principes van de verschillende partijen. Het grootste probleem werd al gauw duidelijk en was bij alle partijen naar voren gekomen. Het aantal toernooien loopt jaarlijks terug, de KNVB probeert clubs er bij te betrekken, maar clubs vinden dat ze bestookt worden met informatie. De spelers missen op hun beurt de uitdaging om zowel aan de reeksen als aan de toernooien mee te doen, omdat ze dezelfde teams dan weer tegen komen. Al snel werd duidelijk dat dit vraagstuk het beste kon worden benaderd vanuit verschillende invalshoeken. Medewerkers van verschillende afdelingen hebben daarom deelgenomen aan verschillende brainstormsessies.  Drie keer kwam de brainstormgroep samen om tot een eerste prototype te komen voor het oplossen van het vraagstuk.

7tegen7-3

We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them
~ Albert Einstein~

Met deze quote in gedachten is er gezocht naar een passende oplossing; Een oplossing die de juiste uitdaging zal bieden en de motivatie om op de vrijdagen tijdens de reeksen aanwezig te zijn en te strijden voor een belangrijke plek. Namelijk een plek in de districtfinales van het 7×7 35-45+ toernooi. Door goed te presteren in de reeksen ontvangen de winnaars van elke poule een ticket voor de finales, waar ze dan kunnen strijden voor de landelijke finales. Op deze manier hebben de reeksen een hoger doel gekregen voor de deelnemende teams. Het is en blijft toch leuk om te strijden als team voor een kampioenschap, met zicht op nog een extraatje. Zelfs in de landelijke finale wordt er niet gestreden voor alleen de titel, maar kan het team een trainingskamp winnen voor het volgende seizoen. Om een duidelijk beeld te geven is het prototype uitgewerkt op een poster.

Natural spring green grass texture background from a soccer field

Uitwerking
Het idee was geboren. Maar minimaal net zo belangrijk was dat er gecheckt moest worden of zowel de deelnemende partijen als ook de collega’s in de andere districten enthousiast zouden worden van het prototype. Een voordeel was dat de landelijke finales nog op het programma stonden en er in elke categorie de teams van alle districten aanwezig zouden zijn. Een mooi moment om te meten of het prototype de juiste oplossing zal zijn.

Bij de aanmelding van het team kregen de aanvoerders een enquête mee van het wedstrijdsecretariaat, die aan het einde van de dag ingevuld weer retour moest. De reacties van deze finalisten waren positief. Het wedstrijdelement wordt op deze manier vergroot en op deze manier zullen ze ook weer nieuwe tegenstanders tegen komen in de districtfinales. Aangezien de finalisten natuurlijk niet de gehele populatie weergeven is er naderhand nog een enquête verstuurd naar deelnemende teams van de na- en voorjaar reeksen, maar ook van de toernooien. Deze enquêtes druppelen langzaam weer binnen op kantoor en zullen uiterlijk eind juli binnen moeten zijn. Van de reacties die al binnen waren, werd duidelijk dat  het grootste gedeelte het een leuk en uitdagend idee vinden. Ook kwamen er enkele reacties binnen van teams die normaal alleen deelnemen aan de toernooien. Voor hen is het niet haalbaar om elke week een team op de been te krijgen en vinden een toernooi aan het einde van het seizoen een leuke afsluiting. Voor deze groep moet er gekeken worden of er een andere oplossing kan worden bedacht, dit zal afhankelijk zijn van de reacties die nog zullen binnenkomen.

Ook de overige medewerkers uit andere districten en van het hoofdkantoor in Zeist waren goed te spreken over het idee. Goede reacties wat aan zet tot nadenken en het verder ontwikkelen van het prototype. Het streven is om vanaf september een pilot te draaien met deze methode. Voorafgaand zal er met de medewerkers van de districten een meeting plaatsvinden om het prototype verder uit te werken en vast te leggen hoe de pilot gedraaid en geëvalueerd zal worden.

Vervolg
Voor de 35-45+ voetballers onder ons is dit een mooie kans; een kans om of in aanraking te komen met een andere voetbalvorm. Niet elke week meer willen voetballen en geen tijd meer om de hele zaterdag op pad te zijn met het team? 7×7 voetbal biedt de uitkomst. De gezelligheid van het voetballen in een team, een wedstrijdje spelen en tot slot een biertje na de wedstrijd in de kantine drinken. Ondanks de drukke schema’s van werkende spelers met een gezinsleven, is het dus toch mogelijk om te blijven voetballen.

Met de nieuwe prototype 7×7 35-45+ komen jullie niet meerdere keren per seizoen het zelfde team tegen op het veld, maar speel je tegen nieuwe teams, teams met hetzelfde niveau en bovenal spelen jullie met een doel. Het doel om kampioen te worden, het team te plaatsen voor de districtsfinales. En of dat nog niet mooi genoeg is ligt er een mooie prijs te wachten in de landelijke finales. Een prijs die jullie terug brengt in de tijd, in de tijd van hard trainen en voorbereiden op het nieuwe seizoen. Hetgeen de landelijke kampioen wint is een geheel verzorgd trainingskamp, voorafgaand aan het nieuwe seizoen.

Zet de voetbalschoenen maar weer in het vet, breng de oude voetballers weer bij elkaar en ga de strijd aan!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *