SGM student Jennifer Wichers blikt terug op Universiade

Universiade

Gwangju, een plek die bij weinig mensen bekend is waarschijnlijk. De stad is de op vijf na grootste stad in Zuid-Korea met 1,477,780 inwoners en ligt in het zuid-oosten van het land. Dit jaar werd hier de 28e versie van de zomer Universiade georganiseerd. Het motto was ‘light up tomorrow’, wat refereert naar Gwangju, the city of light, en naar de deelnemende studenten die de toekomst gaan worden.

In totaal waren er 12.885 sporters uit 143 verschillende landen die deelnamen in 21 verschillende sporten. Speciaal voor hen was er een Olympisch dorp gebouwd met alle benodigde faciliteiten. Dit dorp bestond uit 22 ‘woon’-flats van elk 33 verdiepingen, een medisch centrum, kerk, eetzaal, speelhal, bank en trainingscomplex.

Van 3 tot en met 14 Juli was dit het verblijf voor 57 Nederlandse studerende sporters, hieronder ook drie studenten van de Rijksuniversiteit Groningen/Hanzehoogeschool Groningen: Suzanne Voorrips (geneeskunde en filosofie studente en 800m loopster), Eva Reinders (fysiotherapie studente en kogelslingeraarster) en Jennifer Wichers (studente sport, gezondheid en management en judoka).

De openingsceremonie was een prachtige show met allerlei Koreaanse kunstvormen zoals dans, muziek en artistieke objecten. Uiteraard kwamen de sponsoren van het toernooi hierbij in beeld en werd er gesproken namens de FISU (International University Sport Federation) en de burgemeester van Gwangju.

Jennifer Wichers
Jennifer: “Terugkijkend op mijn wedstrijddag was het een hele mooie dag! De loting was al twee dagen ervoor bekend. Ik zat in een poule met 39 deelnemers en stond helemaal bovenaan als eerste partij. De eerste partij trof ik iemand van het Dominicaans Republiek, altijd even wennen zo’n eerste partij en dan start je wat gespannen. Maar na het scoren van een yuko zag ik een kans voor het maken van een houdgreep en sloot ik met een mooie ippon mijn eerste partij af.

In ronde twee, zou ik iemand uit het Chinese Taipei treffen. Zij kwam alleen niet opdagen wat betekende dat ik automatisch won, (misschien was ze bang geworden ;-). Ronde 3, ik mocht weer aan de bak en daar trof ik de Chinese Zhang. Ook deze wist ik met een ippon te verslaan en zo kon ik doorschuiven naar ronde 4. Hier stond ik tegenover de Française Tsang-Sam-Moi na een minuutje kreeg ik een straf tegen en moest ik even het tempo verhogen. Dat pakte goed uit, vrij vlot erna een Ippon. Hoppa! Door naar de volgende.

Ronde 5, dit was de halve finale tegen thuisfavoriet Bak (KOR). Dit was een strijd die zeer gelijk opging. Geen score aan het einde van de partij. Dat betekende dat we de golden score ingingen, wie dan scoort heeft gewonnen. Na 1,5min maakte ik een onzorgvuldige aanval, ze kon me doorsturen en kreeg hiervoor een yuko. Balen, Zo dichtbij zijn en dan nipt verliezen is zuur.. nu moest ik om brons gaan strijden.

Opladen en herpakken!! Alleen nu voor het brons. Het is of een medaille of niet een medaille, dan weet je wel even waarvoor je strijd. Om brons trof ik in mijn zesde partij, de Russische Surakatova. Na 1,5min kwam ik op voorsprong en zo wist ik de partij uit te judoën en was ik zeker van die medaille!! Heerlijk!!

Staand op het mooie podium en die medaille omgehangen krijgen was wel even een bevrijdend gevoel en de beloning op het harde werken! In die paar minuten die je per partij krijgt, moet je altijd maar “even” laten zien wat je kan. Ik ben super blij met de medaille en kijk met een trots gevoel terug op een fantastisch avontuur!”

Staand op het mooie podium en die medaille omgehangen krijgen was wel even een bevrijdend gevoel en de beloning op het harde werken!

Suzanne Voorrips
Suzanne: “De universiade in Gwangju was mijn eerste internationale toernooi. Daarmee was het een zeer leerzame en leuke ervaring. Ik had voor mezelf het doel gesteld de halve finale te halen op de 800 meter. De doorgangsregeling was het behalen van een top 3-plaats in de serie of het behoren tot de eerste 4 tijdsnelsten. Helaas bracht ik mijzelf met een degelijke prestatie tot 5e tijdsnelste overall en kon ik mij daarmee net niet plaatsen voor de volgende ronde. Dit zorgde voor enige teleurstelling: Bij een wedstrijd als deze hoop je toch boven jezelf uit te kunnen stijgen en op toppen van je kunnen te presteren wat voor mijn gevoel maar medium goed gelukt is. Toch heb ik enorm genoten van het toernooi. Dit soort wedstrijden moet je leren lopen en juist dankzij deze ervaring zal ik de volgende keer sterker en met meer zelfvertrouwen aan de start staan. Ik heb hier veel van geleerd waardoor ik als atleet kan groeien.

Mede dankzij de (financiele) support van het sportprogramma van de Rijksuniversiteit Groningen kon ik deelnemen aan de universiade in Gwangju en kan ik gedurende het studiejaar mijn topsport met mijn studies combineren. Sport is belangrijk voor mij en door het beoefenen van sport leer ik veel over motivatie, mijn eigen sterke en zwakke punten en het belang van doorzettingsvermogen. Daarnaast is naar mijn mening de toewijding die in topsport vereist is om het uiterste uit jezelf te halen misschien wel de sleutel tot succes bij het nastreven van doelen in het leven ansich. Daarom vind ik het zo goed dat de RUG/Hanzehoogeschool topsporters mogelijkheden biedt en investeert in haar studenten.”

Mede dankzij de (financiële) support van het sportprogramma kon ik deelnemen en kan ik gedurende het studiejaar mijn topsport met mijn studies combineren.

Eva Reinders
Eva: “Voor mij was dit toernooi een fantastische kans om weer de eerste stap naar de internationale wedstrijden te maken. Nadat ik vorig jaar overtraint ben geweest, zat ik in een vrij diep dal. Ik was bang om wedstrijden te doen, bang om het weer slecht te doen. Door alle positieve energie die er in zo’n Olympisch dorp hangt, heb ik zelf  een enorme positieve boost gekregen. Ondanks dat er geen coach mee was, heb ik bijna mijn beste trainingen van het jaar gedraait daar. Op de dag van de wedstrijd hadden we helaas last van enorme hoosbuien aangezien er net een typhoon langs de kust kwam. Daar was mijn zelfvertrouwen helaas nog niet tegen opgewassen en ik mocht de wedstrijd na drie ongeldige pogingen weer verlaten. Desondanks kijk ik met een ontzettend grote glimlach terug op de Universiade. Voor het eerst sinds anderhalf jaar had ik zin in mijn wedstrijd, was ik niet zenuwachtig en liep ik rond  met een grote glimlach.  Als je daarnaast ook nog omringd bent met mensen die ook voor het hoogst haalbare in hun sport gaan, en daar alles voor over hebben, dan kan ik niks anders doen dan genieten!”

Dat je daar komt om een goede prestatie neer te zetten is één ding. Een goede sfeer gedurende het gehele toernooi is bijna net zo belangrijk. Opeens zit je anderhalve week met een groep mensen in een appartement die je soms nog nooit eerder gezien hebt. Dit vraagt samenwerking, inlevingsvermogen en een beetje geluk met je kamergenoot. Ook de manier hoe de organisatie mee denkt met de sporters. Hoe is het eten, het vervoer, het wedstrijdprogrmma en de flexibiliteit van de vrijwilligers. Gelukkig kon met zekerheid gezegd worden dat dit allemaal goed zat. Het inschrijven kostte het meeste moeite. Eenmaal daar aagekomen hoefde je nergens meer zorgen over te maken De hele klok rond was de keuken geopend en er waren altijd wel andere sporters om gezellig mee op te trekken. Bij de wedstrijden zaten er altijd anderen van de Nederlandse ploeg op de tribune om je aan te moedigen. Toen de wedstrijden van de Nederlandse ploeg afgelopen waren, werden samen andere sporten bezocht. En ook zeker menig biertje samen gedronken.

Door alle positieve energie die er in zo’n Olympisch dorp hangt, heb ik zelf  een enorme positieve boost gekregen.

Door  het ambitieuze topsport programma van de Hanzehogeschool en de RUG hebben deze drie spoters extra mogelijkheden gekregen om hun doel te bereiken. Hierbij kun je tijdens het schooljaar denken aan aangepaste regels met betrekking tot het volgen van lessen en het maken van tentamens. Er zijn mogelijkheden voor het gebruiken van test- en trainingsfasciliteiten en het sportprogramma kent tweemalig een topsportbeurs toe aan deze studenten om hen te helpen bij het beoefenen van hun topsport. Deze laatste fasciliteit is zeer waardevol voor jonge topsporters die voor de sport nog veel zelf moeten betalen. Wie wil groeien, moet namelijk inversteren. En deze inverstering was het dubbel en dwars waard. Het was een fantastisch avontuur, waar een mooie sportieve ervaring en vriendschappen zijn uitgekomen.

Universiade3

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *