Bedrijven zijn steeds meer netwerkorganisaties en concurrentie is ouderwets!

Marloes vd Linde
“​Ik leer ondernemend zijn tijdens mijn opleiding, daarvoor heb ik gericht gekozen in het vierde jaar. Ondernemerschap wordt in alle banen steeds belangrijker, daar hoef je niet persé een eigen bedrijf voor te starten. Concurrentie is niet meer van deze tijd. We leven in een deeleconomie. Het gaat erom dat je elkaar beter maakt door kennis te delen en samen te werken. Het onderscheid zit niet meer in wie de baas is, maar in wat jij goed kan en wat je daar samen met anderen mee kan bereiken.

Via mijn studie kwam ik in aanraking met het Startup Weekend: 54 uur achter elkaar aan een idee voor een bedrijf werken samen met andere ondernemende mensen. Heel erg inspirerend! We hebben ons idee heel goed uitgewerkt en daarmee wonnen we de eerste prijs. Ik heb in één weekend heel veel geleerd over ondernemerschap en innovatief zijn en dat sluit perfect aan op wat ik tijdens mijn studie geleerd heb.”

Anders leren denken
“Om mezelf te ontwikkelen heb ik tijdens mijn opleiding gekozen voor een studieonderdeel waarin ondernemerschap centraal staat, dit heet de Da Vinci Minor. Dit is erg leuk en uitdagend maar ook wennen!” Op de eerste maandag krijgen studenten één week te tijd om voor een ingewikkelde opdracht alles uit te zoeken en te realiseren voor een opdrachtgever, in dit geval de NS. Het advies van de coaches luidt: ga maar met mensen praten en stel vooral veel vragen. Met die input ga je dan de volgende dag aan de slag om een idee uit te werken. Op vrijdag presenteren de teams een oplossing. “Best heftig in één week tijd, maar het is wel gelukt!”

“Daarna moeten de studenten zelf keuzes maken over wat ze wilden doen. Er zijn een paar contactmomenten in de week en een paar toetsmomenten over een paar maanden verspreid. Deze momenten geven studenten vorm eigen keuzes voor innovatieve projecten en thema’s. Met alle vrijheid is het best lastig om te bepalen ‘wat wil ik nou?’. Voor mij was die periode heel bijzonder. Aan de ene kant heel fijn, even geen druk van iets dat af moest of een deadline, even geen sturing. Maar je moest op een gegeven moment wel verder met een project. Maar als alles kan? Wat kies je dan! Al met al was het best intensief, dat komt vooral omdat je anders moet leren denken.”

In één weekend een bedrijf starten
“Je mag colleges volgen en je kunt bij de coaches terecht hoor, dat wel. En je deelt veel met je mede-studenten.” Marloes hoorde via via van het Startup Weekend en heeft meegedaan, met succes. Tijdens zo’n Startup Weekend, die over de hele wereld gehouden worden, werken allerlei ondernemende mensen 54 uur achter elkaar aan een idee. Studenten, ondernemers, mensen met en zonder werk, iedereen kan meedoen. Degenen met een idee hadden mochten dit pitchen in 1 minuut. “Heel erg inspirerend!” vertelt Marloes.

Met een gemengde club ging Marloes vervolgens aan de slag met een online platform voor serious games in de zorg: twee IT’ers van de Hanzehogeschool, twee zorgprofessionals, grafisch ontwerpers, een raadslid van de gemeente Groningen/verpleegkundige, een game developer en een Russische studente van de Business School Leeuwarden. “Het was inmiddels elf uur ‘s avonds en toen gingen we nog aan de slag! Tot 2.00 uur ‘s nachts hebben we vooral veel met elkaar gepraat. Je merkt dan dat iedere specialist zijn eigen taal spreekt en in het begin snapte niemand elkaar. Op een gegeven moment hebben we de taken verdeeld. Iedereen ging los in zijn eigen expertise. Dat was superleuk, want dan komt alles samen. We hebben ons idee heel goed uitgewerkt en daarmee wonnen we de juryprijs en de publieksprijs!”

Ondernemerschap is in alle banen cruciaal
“Ik heb in een weekend heel veel geleerd en dat komt ook allemaal terug in de minor Da Vinci. Je leert innovatief zijn en ontwikkelt ondernemerschapskwaliteiten. En daar hoef je niet persé je eigen bedrijf voor te starten. Tegenwoordig moet je ondernemend zijn in elke baan. Bedrijven zijn steeds meer netwerkorganisaties en concurrentie is ouderwets! Het gaat erom dat je elkaar versterkt door samen te werken en door kennis te delen. Dat geldt ook bij bijvoorbeeld een groot bedrijf, een gemeente of bij het Huis van de Sport, waar ik met mijn studie Sport, Gezondheid en Management beleid voor kan gaan ontwikkelen. Het liefst wil ik straks mensen stimuleren om te sporten en te bewegen en daarmee hun leven verrijken.”

Dit artikel is afkomstig van Hanze.nl

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *