Evaluatieonderzoek Tour de France Utrecht

TdFutrecht1

De Universiteit Utrecht constateert in haar evaluatie naar de maatschappelijke, organisatorische en economische impact van de Tour de France in Utrecht dat de Tour in Utrecht een groot succes was. De Tour levert Utrecht 25.3 miljoen op. Het was een groot feest zonder incidenten met een buitengewone saamhorigheid. Zij complimenteert de gemeente Utrecht en de projectorganisatie met de wijze waarop de organisatie is vormgegeven: als een feest met veel crossovers tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen, culturele en sportorganisaties. De conclusies van de Universiteit Utrecht sluiten naadloos aan bij de eindrapportage die de gemeente Utrecht zelf heeft opgesteld.

Het was een groot feest zonder incidenten met een buitengewone saamhorigheid

Afgelopen zomer streek ‘s werelds grootste jaarlijkse sportevenement neer in de stad Utrecht. Nadat Utrecht vanaf 26 maart 100 dagen lang werd opgewarmd voor de Tour door maar liefst 250 activiteiten, was het 1 t/m 5 juli 2015 één groot feest van, voor en door de stad. De Tour in Utrecht krijgt een hoge waardering, een 8.4 voor het weekend van de Tourstart en een 8.2 voor het activatieprogramma. Het evenement heeft een economische impact opgeleverd van 25.3 miljoen. Daarnaast is er ook nog eens minimaal 35 miljoen aan mediawaarde gerealiseerd (deze gemeten mediawaarde richt zich met name op nationale print- en online berichtgeving; in werkelijkheid ligt deze nog hoger). De evaluatie laat zien dat alle doelstellingen zijn behaald en dat de gemeentelijke investering in het evenement een prachtig rendement heeft opgeleverd.

De Tour in Utrecht is mogelijk gemaakt door enorm veel verschillende Utrechtse partners, ondernemers, organisaties en Tourmakers. Daarmee is het veel meer dan een sportevenement geworden en heeft Utrecht een unieke, persoonlijke invulling weten te geven aan de organisatie. De universiteit geeft aan het een prestatie te vinden dat het evenement met een relatief beperkt budget is gerealiseerd. De oorspronkelijke begroting bedroeg 15.4 miljoen. Onderdeel van de gemeentelijke eindrapportage is het financiële resultaat. Het project sluit af met een tekort van 386.200 euro. Dit wordt veroorzaakt door hittemaatregelen, minder inkomsten uit parkeren door een succesvolle OV/fiets campagne en iets lagere inkomsten vanuit private partners.

De Tour in Utrecht is mogelijk gemaakt door enorm veel verschillende Utrechtse partners, ondernemers, organisaties en Tourmakers

De gemeente is blij met het objectieve en kwalitatief goede rapport. De gemeente ziet de evaluatie als een bevestiging van de constateringen in de eigen eindrapportage en is trots op de resultaten uit de evaluatie. De economische effecten zijn naar de mening van de gemeente wel enigszins ‘zuinig’ gepresenteerd. Om de energie, netwerken en kennis die tijdens de Tour zijn opgebouwd goed te borgen is een assemblee opgericht. Een stedelijk netwerk dat de gerealiseerde samenwerking, het organiserend vermogen en de positionering van Utrecht verder moet versterken.

De eindevaluatie van de Universiteit Utrecht is uitgevoerd op verzoek van de gemeente Utrecht in een coproductie tussen Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Mulier Instituut, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Hanzehogeschool Groningen (Hans Slender). De evaluatie is tevens van belang voor de verantwoording van de subsidie richting het ministerie van VWS.

Het onderzoeksrapport is hier te downloaden.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *