Sportwetenschapper Down Under

Koala

Bake Dijk verscheen eind 2015 tweemaal op het toneel in Australië (Melbourne en Hobart). Tijdens het SPLISS en SMAANZ congres presenteerde hij het onderzoek naar de legacy van Le Grand Départ in Utrecht. Zie hier de presentatie

SPLISS
Op beide congressen waren de nodige interessante presentaties. Zo koppelde Jacco Verhearen, tegenwoordig technisch directeur bij de Australische Zwembond, in zijn presentatie op het SPLISS congres heel erg goed het belang van een helder nationaal topsportbeleid (per sport) aan het kunnen functioneren als TD en het kunnen aansturen van de coaches.

Een andere interessante presentatie op het SPLISS congres kwam van Andreas Weber (Swiss Olympic), die onder de vlag van SPLISS bezig is met een promotie-onderzoek naar de het topsportbeleid in wintersport-landen. Centraal in zijn presentatie stond de effectiviteit van focussen / niet-focussen in het sportbeleid en de relatie met topsportprestaties. Geen schokkende bevindingen, maar dat is na Peongchang 2018 misschien anders. Er zijn meerdere landen meer gaan focussen in hun beleid, maar het effect daarvan is op korte termijn nog niet zichtbaar.

De meest interessante presentatie tijdens SPLISS was toch wel van Hiro Funahashi (onderzoeker Waseda University – Tokio) over de maatschappelijke acceptatie van topsport(beleid). Bake is nu met hem in gesprek over het uitvoeren van een mondiale vergelijkende studie naar de maatschappelijke waarde/impact van Rio2016.

Er zijn meerdere landen meer gaan focussen in hun beleid, maar het effect daarvan is op korte termijn nog niet zichtbaar

SMAANZ
Ook het SMAANZ congres heeft het voor onze top onderzoeker het nodige opgeleverd. Zo gaf Tracey J. Dickson (University of Canberra) een presentatie over haar onderzoek naar de motivatie van vrijwilligers om actief te zijn tijdenshet WK damesvoetbal in Canada. Ook kwam Bake tijdens dit congres in contact met Richard Keith Wright, (docent/onderzoeker aan de School of Sport and Recreation in Auckland, NZ). Hij was betrokken bij het schrijven van het bid voor Le Grand Départ in Leeds/Yorkshire vorig jaar (hij werkte t/m 2013 in Leeds). Bake houdt de optie open om hem eens te polsen naar zijn ervaringen in de UK en dat te spiegelen aan onze eigen ervaringen mbt Le Grand Départ in Utrecht.

“De meest spannende uitkomst van de gesprekken met mensen in ons netwerk is dat we vanuit de USBO in 2017 een (SPLISS)congres gaan organiseren in Nederland. Thema van dit mondiale congres wordt (waarschijnlijk) ‘Reflecting on Rio: clues to succesful Olympics’. Waarbij we niet alleen aandacht willen geven aan het topsportbeleid en –prestaties, maar ook hoe een Spelen maatschappelijk succesvol kan zijn (we blijven wel USBO). Tijdens dit congres liggen er voldoende mogelijkheden om ons ook vanuit het HIS te profileren op ons onderzoek. Graag nog niet van de daken schreeuwen dat dit congres in Nederland komt, we moeten eerst met NOC*NSF en VWS alles nog definitief maken.” aldus Bake Dijk.

In 2017 zal vanuit de USBO het SPLISS Congres georganiseerd worden in Nederland

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *