Talent voor wereldburgerschap

Hanze honours

Hoe word jij een wereldburger? Kun je door iets kleins de wereld veranderen? Of moet je het juist groots aanpakken? Wat is eigenlijk een goede wereldburger?
Tijdens de interdisciplinaire cursus van het Honours Talent Programma “Samenleving 2.0” stond het thema wereldburgerschap centraal. Tijdens deze cursus hebben we ons verdiept in onze rol als burger in deze wereld. In het begin van de cursus was het lastig om het begrip wereldburgerschap te definiëren, maar door middel van kennismaking met alternatieve bewegingen hebben wij een goed en breed beeld gekregen over dit begrip. Wat ons als eerst te binnen schoot bij alternatieve bewegingen waren de alternatieve geneeswijzen en leefstijlen zoals hippisch en gothics, maar al snel veranderde dit beeld. Alternatieve bewegingen definiëren we als  groepen die alternatieven opzetten voor de heersende orde, waarde en of structuren. Volgens ons heeft wereldburgerschap vooral te maken met mensenrechten en duurzaamheid.

Al snel ontstond het idee om een kwartet te maken van de inzichten die wij hebben verkregen tijdens de cursus

Aan het eind van de cursus was het de bedoeling dat wij onze inzichten over wereldburgerschap presenteerden, maar hoe konden we dit zo duidelijk, overzichtelijk én zo innovatief mogelijk doen? Al snel ontstond het idee om een kwartet te maken van de inzichten die wij hebben verkregen tijdens de cursus. De inzichten hebben we verdeeld in negen categorieën, namelijk: mensenrechten, afval, organisaties, voeding, gezondheid, duurzaam, leefstijlen, extremisme en als laatst hoe word ik een wereldburger? Bij deze negen categorieën zijn vier begrippen geformuleerd die passen bij het overkoepelende thema. De kaartjes werden gemaakt, daarna zijn deze geplastificeerd en als laatst gepresenteerd aan de docenten en andere deelnemers van de cursus. We ontvingen veel enthousiaste reacties op het kwartet en zelfs het Hanze Honours College was geïnteresseerd en wilde het kwartet gaan produceren, hoe gaaf is dat! Nog een aantal laatste aanpassingen werden doorgevoerd en al gauw lag ons kwartet bij de producent om 200x geproduceerd te worden. Tijdens de Dag van de Excellentie in januari is het kwartet als presentje meegegeven aan alle aanwezigen. Dit betekent dus dat het kwartet nu op veel plaatsen in Nederland gebruikt wordt. Hier zijn we toch best een beetje trots op!

MVO kwartet

Het doel van het kwartet is om bewustwording te creëren op het gebied van wereldburgerschap. Je wordt geïnspireerd! Op elk kaartje staat een tip of voorbeeld gegeven over het begrip dat genoemd wordt op het kaartje. Deze tips kun je meenemen in jouw dagelijks leven. Het kwartet daagt je uit om je talent voor wereldburgerschap te ontwikkelen. Je kunt elkaar informeren, ideeën uitwisselen en discussiëren over de thema’s, voorbeelden en tips die op de kaartjes staan. Je kan het spel op verschillende  manieren spelen en jij bepaalt zelf hoe jij dat wilt!

Het kwartet daagt je uit om je talent voor wereldburgerschap te ontwikkelen

Waar je dit spel wilt spelen is ook helemaal aan jezelf. Het kan als gezelschapsspel met vrienden of vriendinnen gespeeld worden of als kennismakingsspel met je projectgroep van je opleiding. Alles is mogelijk! Om het spel te verdiepen kan je elkaar ook een aantal vragen stellen. Waar kom je vandaan? Welke waarden en normen zijn voor jou belangrijk? Wat is je belangrijkste inzicht over het thema? Heb je een inspirerend voorbeeld; wat zou je willen veranderen en hoe ga je dat doen? Allemaal voorbeeldvragen die je zou kunnen gebruiken en waar je elkaar dus beter door leert kennen. Natuurlijk hoeft het allemaal niet zo diepzinnig en kan je ook gewoon leuk het spel kwartet spelen. Dit kwartet kan met maximaal 5 spelers gespeeld worden. Wie de meeste kwartetten verzameld heeft, heeft gewonnen!
Mocht je zin hebben in een potje kwartet… in de Honours Community ruimte van het HIS ligt een pakje kaarten!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *