#Healthyfication

Fit Girl

Het is een rustige donderdagochtend, en terwijl ik wacht op de intercity scroll ik door mijn facebook nieuwsoverzicht. Zonder er echt bij na te denken bekijk ik de posts die voorbijkomen; foto’s, filmpjes of berichten geplaatst door vrienden of merken die ik heb geliked. Mijn duim stopt met scrollen bij een foto van een meisje voor een spiegel. Het is een type foto dat ik vaker voorbij zie komen: een dame met een strakke sportlegging, sport-bh en een gespierde blote buik in een fitnessdecor. Een ‘fitgirl’, want zo luidt de verzamelnaam voor dit type meiden. De posts van de fitgirls zie je overal verschijnen. Met name Instagram staat vol met afbeeldingen van fanatieke work-outs en ‘healthy ontbijtjes’ in caloriearme samenstellingen als havermout-honing muffins en schaaltjes yoghurt met blauwe bes. Het doel van deze levensstijl? Een fantastisch en strak lichaam. We kunnen er niet meer omheen: healtification is een hype en de sportschool is ‘the place to be’. Maar terwijl ik deze ochtend de zoveelste fitgirl voorbij zie komen vraag ik me af: Is deze levensstijl wel zo gezond als het lijkt?

Nu denk je misschien: gezond eten en veel bewegen, wat kan daar nu mis mee zijn? In principe niks, denk ik. Maar het gaat mij om de manier waarop deze levensstijl op social media gepresenteerd wordt. Want deze hype rondom een gezond en fit leven, lijkt enkel gericht te zijn op het uiterlijke resultaat. Populaire fitgirls met soms meer dan 100.000 volgers voldoen allemaal aan hetzelfde ideaalbeeld; een platte gespierde buik, strakke ronde billen, stevige ronde borsten en indrukwekkende benen. Trots posten deze mooie dames honderden bodyfoto’s van ‘het perfecte plaatje’. Ze vormen een voorbeeld voor hun volgers, en geven allerlei tips voor work-outs, trainingen en gezonde maaltijden om hetzelfde resultaat te bereiken. De gedachte achter deze posts luidt; het perfecte lichaam is maakbaar, als je er maar hard genoeg voor werkt.

Trots posten deze mooie dames honderden bodyfoto’s van ‘het perfecte plaatje’

En zo is voor mijn gevoel voor velen de beweegreden om te sporten van ‘fit zijn en plezier hebben’ verschoven naar het bereiken van een uiterlijk ideaal. Een uiterlijk ideaal dat voor het overgrote deel volkomen onrealistisch wordt gepresenteerd. Want of het nu gaat om foto’s in tijdschriften, reclames van mode en make-up merken of foto’s op sociale media; ze worden allemaal gefotoshopt. Modellen worden uitgesneden en bewerkt, alle imperfecties worden weggewerkt en het resultaat wordt gezien als idealistisch voorbeeld. Een voorbeeld dat onmogelijk is na te streven. En ik denk dat we dit helemaal niet moeten willen nastreven. De invloed van sociale media maakt het veel meiden moeilijk te geloven dat ze de moeite waard zijn zoals ze er zelf uitzien. Zonde van het zelfvertrouwen van deze meiden, en zonde van de manier waarop ze sport beleven.

Natuurlijk juich ik gezond leven en sporten toe. En er is niks mis met streven naar een mooi en fit lichaam. Maar ik maak me zorgen om het effect van het ideaalbeeld dat op sociale media wordt uitgedragen. De kans dat het idee achter deze wereldwijde hype morgen verdwijnt is natuurlijk nul. Maar er is wel iets dat we kunnen doen. We kunnen onszelf en onze omgeving ervan bewust maken dat social media niet echt zijn. We kunnen ons realiseren dat de fitgirl in mijn nieuwsoverzicht vanuit een bepaalde hoek, bijgesneden en met drie filters er in real life heel anders uitziet. We kunnen ervaren dat de kracht van sport niet zit in het bereiken van een perfect plaatje, maar in het moois dat we eruit halen voor onszelf. We kunnen trots zijn. Een betere comeback naar het ideaalbeeld vanuit de media is er niet.

Foto’s: gogirlzz.com en @FitGirlLife

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Comments
  1. eva_bruins@hotmail.com'4 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *