#DeZilverenBal , toekomst voor het schaatsen?

Op 15 maart organiseerde 4e jaars student Karsten van Zeijl de eerste editie van zijn “Zilveren Bal”. Het open NK 100 meter met alles erop en eraan, wat wel is de toekomst van het langebaan schaatsen kan zijn. In Heater McLean en Gilmore Junio kende het evenement twee Canadese supersprinters als winnaars.

Een week na het evenement gaf Karsten aan bijna hersteld te zijn van de afgelopen weken die bomvol zaten met sponsormeetings, het overhalen van schaatsers, het schrijven van teksten, het bestellen van lampen en het aanvragen van vergunningen. Apetrots kijkt hij terug op zijn “experiment” zoals hij het zelf noemt. Iedereen roept dat we het schaatsen aantrekkelijker moeten maken en er wordt van alles geprobeerd, ik ben ervan overtuigd dat de combinatie tussen topsport en entertainment hierbij succesvol is. Al jaren wordt er gediscussieerd over de 10 km of een wedstrijd op een 220 meter baan in Abu Dhabi met langebaan schaatsers, shorttrackers en ijshockeyers als wedpaarden. Stuk voor stuk duidelijke plannen, maar ik vond dat er nu wat moest gebeuren, aldus Karsten.
Het idee ontstond in 2014 op de “Coolste baan van Nederland”, Karsten reed daar het NK Sprint en zowel hij als zijn coach Jan Ykema (Zilver 500m, Calgary ’88) waren meer dan enthousiast over de entourage daar. Het deed Jan Ykema denken aan het Veronica ijsgala van vroeger in Thialf, samen kwamen ze zo op het idee voor de eerste Zilveren Bal.

Dat het de eerste keer direct zo groot zou worden had Karsten niet durven dromen. Ik ben erg blij dat ik via SGM en mijn minor Eventmanagement een aantal mensen om me heen verzameld had die me konden helpen met de organisatie in de laatste weken, vertelde Karsten. Vooraf keek hij vooral op tegen de reacties van de topsporters. Het is toch een nieuw concept en iedereen roept wel dat de schaatswereld moet veranderen, maar uiteindelijk beginnen mensen al te zeuren als er een lamp harder of zachter brand in Thialf.
De reacties vanuit de schaatswereld waren na afloop verbluffend. De officials van de KNSB moesten zichtbaar inkomen, met het snelle en volle programma van de Zilveren Bal. Aan het eind van de avond waren ze lovend en was de eerder op de avond gevoerde discussie over wel of geen blokjes te gebruiken op het rechte eind al lang weer vergeten. De reacties van sporters ging nog een stapje verder.
@AnnetteGerrit: Topsfeer!!!; @MargotBoer: Geweldig mooi evenement; @stefangroothuis is naast de organisatie ook erg blij door zijn gereden PR in zijn laatste wedstrijd. Ronald Mulder durft het zelfs aan om openlijk de ISU te adviseren dat dit de toekomst van het sprinten is!

ronald mulder
Karsten hoopt volgend jaar een nieuwe editie te kunnen organiseren. Gelukkig is alles en iedereen nu enthousiast, nu moet dat omgezet worden in een bijdrage aan het volgende evenement. Spannend is de komende weken de agenda van de ISU, het evenement sloot dit jaar perfect aan op de wereldbekerfinale in Thialf. De student wil graag volgend jaar weer een combi maken met een groot toernooi in Nederland. De schaatsers hoeven dan geen extra kosten te maken om naar Leeuwarden te komen.
Op de vraag wat Karsten de komende tijd gaat doen, antwoord hij dat er nog flink wat bezoeken gepland staan en dat hij is uitgenodigd door de burgermeester van Leeuwarden om op de koffie te komen. En het afstuderen? Daar moet Karsten weer even inkomen, maar tussen neus en lippen door verteld hij dat hij de start van de Giro proloog organiseert. De start vindt binnen plaats, weer een nieuw concept waar hij een bruisend feest van wil maken. Deze student moeten we zeker in de gaten gaan houden, we weten zeker dat er begin mei iets geweldigs gaat gebeuren in Apeldoorn!
Voor een sfeerimpressie is het aan te raden deze video gemaakt door Lotte van Beek via periscope te bekijken.

Meer informatie over de zilveren bal is te vinden via:
Website: www.dezilverenbal.nl
Facebook: www.facebook.com/dezilverenbal
Twitter: @dezilverenbal / #dezilverenbal
Instagram: @dezilverenbal / #dezilverenbal

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *