Lokale dromen stimuleren met Cool Moves Volley

Afgelopen oktober startte stagiair Anne Peters met een nieuwe pilot bij Local Dreamers in Quito, Ecuador. Local Dreamers is een kleinschalige, persoonlijke organisatie geboren uit de pure passie van een aantal jonge idealisten voor Zuid-Amerika. Zij bieden vrijwilligersprojecten, stages en een Spaanse cursus aan in Ecuador. Samen met lokale partijen werken zij aan de ontwikkeling van talent. In het kader van de minor kracht van sport combineert Anne haar stage in Ecuador met het volgen van onderwijs op afstand en het deel uitmaken van de online community die zich bezig houdt met het benutten van de kracht van sport voor sociaal-maatschappelijke meerwaarde. De stage bij Local Dreamers laat zien wat sport kan betekenen in de levens van kansarme jonge kinderen. In de vier maanden dat ze bij Local Dreamers stage loopt, is Anne haar eigen volleybalproject begonnen. We vroegen Anne naar het idee achter dit project en waarom ze juist deze pilot in Ecuador op wilde zetten.

Stage
De eerste dag van oktober begon voor mij een nieuw avontuur: vier maanden stagelopen bij Local Dreamers. Via mijn studie Sportkunde ben ik terechtgekomen bij deze geweldige organisatie. Gedurende mijn verblijf in Quito geef ik zwemles en voetbaltraining aan kinderen uit Quito. Dit zijn een aantal van de vele projecten die Local Dreamers faciliteert aan de lokale bevolking. Aan dit mooie rijtje projecten wilde ik graag nog een project toevoegen, namelijk volleybal.

Momenteel ben ik bezig met de minor ‘Kracht van sport’. Tijdens deze minor houd ik mij bezig met het inzetten van sport als maatschappelijk middel. Uit deze minor, en mijn passie voor volleybal, is het idee ontstaan om een volleybalschool te starten in Quito. Het lijkt mij geweldig als ik, samen met Local Dreamers, een extra plek kan aanbieden waar kinderen veilig met leeftijdsgenootjes kunnen sporten.


Van Ecuavolley naar Cool Moves Volley
Volleybal is in Ecuador al een erg populaire sport. Echter, dit is niet het volleybalspel dat wij in Nederland kennen. De Ecuadoranen zijn creatief geweest en hebben een eigen spelvorm bedacht, ze spelen hier namelijk Ecuavolley. Dit spel wordt buiten gespeeld, met een hoger net, een team van drie personen en een voetbal. Het is dus een heel ander spel maar wel ontzettend leuk en dynamisch. Ecuavolley wordt vooral gespeeld door jongeren en volwassenen, omdat het moeilijker en zwaarder is dan het “normale” volleybalspel. Voor kinderen is Ecuavolley erg moeilijk en daarom wil ik een andere spelvorm aanbieden die geschikter is voor hen. Tijdens mijn stage laat ik de kinderen kennis maken met Cool Moves Volley, een volleybalvorm die speciaal ontwikkeld is voor kinderen. Kinderen leren op een speelse manier en stapsgewijs volleyballen.

Ik ben nu al een aantal weken bezig met het promoten van volleybal bij de kinderen. Dit doe ik op een lokale markt dicht bij het kantoor van Local Dreamers. Hier lopen veel kinderen rond waarvan de ouders op de markt aan het werk zijn. Samen met de vrijwilligers van Local Dreamers en twee Ecuadoraanse jongens, die zelf ook fanatiek volleyballen, heb ik een veld en volleyballen kunnen regelen. De eerste training was met een kleine groep kinderen, maar deze groep is nu hard aan het groeien. Aan het eind van mijn stageperiode, wil ik een aantal vaste teams hebben die iedere week komen trainen. Voordat ik weer terug ga naar Nederland, hoop ik dat ik het stokje door kan geven aan een andere vrijwilliger die het volleybalproject voort gaat zetten.

Local Dreamers werd in 2013 opgericht door Jesse van de Woestijne in het kader van zijn afstudeerproject aan onze opleiding. Hij maakte destijds deze promotievideo. Hoewel Local Dreamers zich sinds die periode heeft doorontwikkeld, geeft de video nog steeds goed inzicht in waar de organisatie voor staat.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *