Beweegvriendelijke Zernike Campus: denk mee!

De inrichting van de Zernike Campus gaat de komende jaren op de schop. Vanuit het samenwerkingsverband ‘het Akkoord van Groningen’ willen de gemeente Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool Groningen samen met Campus Groningen hun hoge ambities voor de innovatieve Campus verder gestalte geven. Een belangrijk onderdeel van het project is het beweegvriendelijker inrichten van de Campus. Hierbij zijn docent-onderzoekers en studenten vanuit Sportkunde betrokken middels het KennsLab ‘Beweegvriendelijke Inrichting van de Openbare Ruimte’. En jij kan ook meedenken op 15 mei tijdens de inloopbijeenkomst in ons eigen Willem-Alexander Sportcomplex.

Allure
Wethouder Roeland van der Schaaf: ‘Dit ontwerp is een mooie stap om de Zernike Campus de allure te geven die past bij de betekenis die dit gebied heeft voor de stad. Duizenden studenten en medewerkers vormen hier dagelijks een onderwijs- en bedrijvengemeenschap met grote economische betekenis. Deze investering vergroot de verkeersveiligheid en verblijfskwaliteit. Het gebied wordt als totaal toegankelijker en aantrekkelijker en geven we een impuls aan de werkgelegenheid.’

Het ontwerp voorziet in een herinrichting van de Zernikelaan en de aansluiting van de Noordelijke Ringweg met de Zonnelaan. Verder wordt dit jaar het fietspad Penningsdijk aangelegd. Met deze projecten wordt de ruimtelijke structuur zo aangepast dat het noordelijke deel en het zuidelijke deel van Zernike Campus een samenhangend geheel vormt. Het college van B&W vraagt hiervoor krediet bij de raad, ruim 13,6 miljoen euro. Daarnaast dragen de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen 8,4 miljoen euro bij.

Parkomgeving
Op de Zernikelaan komen nieuwe verkeersmaatregelen voor veiliger fietsen en een soepele doorstroom van autoverkeer. Verder komt er een gescheiden busbaan, rijbaan en fiets- en voetpaden met daartussen groenstroken. De Zernike promenade wordt een brede parkstrook langs de vijver, de busbaan en de weg, waarin bestaande en nieuwe bomen in combinatie met een fiets- en voetpad een continue en aantrekkelijke verbinding van bijna 1600 meter door de campus gaan vormen. Daarnaast wordt het gebied bij de Duisenbergvijver het nieuwe groene hart van de Campus.

Nieuwsgierig naar de plannen voor de herinrichting? Bekijk ze hier op de website van Campus Groningen.

Inloopbijeenkomst
Op dinsdag 15 mei aanstaande wordt er van 16.30 – 18.30 uur een inloopbijeenkomst georganiseerd over het voorlopige ontwerp van de bewegingsvriendelijke openbare ruimte op de Zernike campus. ​Deze bijeenkomst vindt plaats in ruimte A108 (KWP) aan het Zernikeplein 17 (Willem-Alexander Sportcentrum). In de afgelopen maanden is in samenwerking met verschillende betrokkenen gewerkt aan het ontwerp voor de openbare ruimte. Het ontwerp is gebaseerd op wensen en ideeën die zijn aangedragen door gebruikers en inwoners van de Zernike campus. De betrokken ontwerpers zullen tijdens de bijeenkomst de plannen toelichten en gaan graag hierover met u in gesprek om uw feedback te ontvangen.

Heeft u in de tussentijd vragen? Stuur dan een e-mail naar het Active Ageing Campus Team, Roya Shokoohi: r.shokoohi@pl.hanze.nl.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *