De gezondheidssituatie verbeteren op Aruba

Dit is de verkorte blog van Annick en Jody over hun werk in Aruba.  Het hele verhaal verschijnt binnenkort in de vierde editie van het CQ Magazine.

Hoi Allemaal!

Wij zijn Annick Grootenhuis en Jody Sijbolts en wij zijn op het moment al helemaal ingeburgerd op het mooie Caraïbische eiland Aruba. Op 19 februari moesten wij vroeg uit de veren om vanuit het noordelijkste puntje van Nederland, Groningen, te vertrekken naar Schiphol. Vanaf hier ging ons avontuur in innovatief ondernemerschap van start. Voor 4,5 maand aan de slag op het gebied van preventie en gezondheid in samenwerking met Parlemento Aruba, de minister van Volksgezondheid, Sport en Toerisme en Rene Wild. In de tussentijd zijn er al twee maanden verstreken en hebben wij als sportkundige professionals een goed inzicht gekregen in wat ondernemen nou precies inhoudt op Aruba.

De gezondheidssituatie op Aruba onder de bevolking is de afgelopen jaren enorm verslechterd. Oorzaken hiervan is de ‘’gezellige” en ”lieve’’ cultuur wat leidt tot ongezond eten, het gebrek aan fiets- en wandelinfrastructuur en daardoor het vele gebruik maken van de auto. De bevolking heeft weinig kennis en kunde over gezonde voeding en beweging. Als gevolg hiervan is het aantal chronisch zieken en de daarbij behorende kosten flink gestegen. Om als echte ondernemer op deze trend in te spelen, hebben wij twee ideeën bedacht. Enerzijds ter preventie van een ongezonde leefstijl en anderzijds om een gezonde leefstijl te promoten. De regering wil graag iets doen op dit gebied voor de bevolking, maar is zelf nog niet in staat dit te ontwikkelen. Voor ons de ideale kans om dit op te pakken en hiermee aan de slag te gaan.

Op 29 maart hebben wij een presentatie gegeven voor de minister van Volksgezondheid, Toerisme en Sport van het Parlemento Aruba, Danguillaume P. Oduber, en onze ideeën voorgelegd. Vanuit deze presentatie konden wij aan de slag met onze ideeën.

Bij de uitwerking van onze ideeën is een netwerk van mensen erg belangrijk. Hierin draait het niet alleen om wie je bent, maar ook om wie je kent. Op Aruba draait het veel om het persoonlijke aspect en erkenning.

Kortom, bij Arubanen staat de gezonde leefstijl niet altijd op nummer 1. De bevolking geniet van het leven en haalt er het beste uit. Ze zijn lief en bereid je overal mee te helpen op het moment dat jij ook enige mate van interesse en eerlijkheid terug toont. Iets waar veel Nederlanders misschien nog wat van kunnen leren.Neem alles niet zo nauw, denk aan je medemensen, doe wat je leuk vindt, leef niet volgens de standaard en ’think out of the box’. Onthoud dit alles maar houd als echte Nederlander je stip op de horizon in het achterhoofd.

Met zonnige en sportieve groeten,

Jody en Annick

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *