Hoe is het met? Erik Middelkamp

Hoe is het met

 

De alumnivereniging van onze opleiding, AlumniSGM, bezoekt regelmatig een alumnus in de serie “hoe is het met?”. Dit keer het verhaal van Erik Middelkamp. Erik is in 2009 afgestudeerd in de richting Sportmanagement en woont inmiddels niet meer in Nederland. Hieronder een uitgebreid verslag van zijn passie voor sport, studententijd en zijn huidige werk.

Passie voor sport

Erik Middelkamp

Erik Middelkamp

Erik Middelkamp is 27 jaar en woont inmiddels alweer meer dan 4 jaar in Dubai. Ondanks dat is hij nog altijd een echte Groninger, dit komt tot uiting in een flinke dosis droge humor. Door anderen wordt Erik vooral omschreven als sportverslaafd. Hij kan niet genoeg krijgen van het spelen, kijken en erover lezen en praten. Inmiddels heeft Erik heel wat sporten gezien en gespeeld, maar voetbal is nog altijd zijn nummer 1. Hij heeft zelf jarenlang gevoetbald en begon al op 13-jarige leeftijd met het trainen en coachen van de jongste jeugd. Naast het spelen van sport heeft Erik ook al veel grote evenementen bezocht. Onder andere heeft hij het EK en WK voetbal, WK zwemmen en het Dubai Tennis Championships bijgewoond. Er kan dus gezegd worden dat Erik veel voor de sport overheeft.

Studententijd

In 2009 is Erik afgestudeerd aan de studie Sportmanagement. Studie betekende voor hem niet alleen maar studeren, hij was daarnaast zowel buiten als binnen de opleiding erg actief. Tijdens zijn studie Sportmanagement heeft hij verschillende stages doorlopen. Hij heeft in de eerste twee jaar stage gelopen bij de organisatie van het WK Atletiek voor Gehandicapten en bij de ACLO. In het derde jaar moest het tijd worden om de voetbalwereld te ontdekken. BV Veendam kwam op het pad van Erik, hij mocht aan de slag gaan als assistent van de Algemeen Directeur. ‘Een organisatie waar niet alles perfect loopt kan een geweldige leerschool zijn’ weet Erik uit eigen ervaring. Tijdens deze stage kreeg Erik de kans om aan zaken te werken waar hij als student niet van zou durven dromen. Als beloning voor deze stage werd Erik bijna gesmeekt om bij de club te blijven en hij wilde zelf niets liever! Van het Hanze Instituut voor Sportstudies kreeg Erik de kans om ook het 4e jaar bij BV Veendam stage te lopen. ‘Hiervoor was wel een uitgebreide uitzondering nodig, maar dit maakt Sportmanagement ook weer een speciale opleiding: als je zelf kunt aantonen waarom jouw plan passend is en kansen biedt, is er veel mogelijk’, zo laat Erik weten.

Een organisatie waar niet alles perfect loopt kan een geweldige leerschool zijn

Afgestudeerd, en toen?

Na de studie Sportmanagement heeft Erik de kans gekregen om in zeer verkorte vorm de tweede bacheloropleiding Commerciële Economie te doen. De keuze om een bachelor te doen werd gemaakt omdat Erik daarnaast nog bij BV Veendam kon blijven werken. ‘De opleiding bleek interessant, maar was ook een uitdaging door de compleet andere opzet en instelling van studenten. Desondanks heb ik dit voor elkaar gekregen’, vertelt Erik terugkijkend op deze periode. Tegelijkertijd werd de situatie bij BV Veendam steeds slechter en kon een faillissement maar ternauwernood afgewend worden. Vervolgens kreeg Erik een tip van een oud klasgenoot om aan de slag te gaan in Dubai. Ook dit was een uitdaging die Erik met beide handen aangreep. De sportevenementen die Erik daar mocht organiseren waren interessant door de opzet van sport in de Verenigde Arabische Emiraten en de levenswijze van de mensen. De sport is hier bijna volledige commercieel. Deze werkomgeving is interessant voor Erik omdat je in Dubai een directe invloed kunt uitoefenen op de sportinfrastructuur en -cultuur. Kortom was dit een erg leerzaam jaar voor Erik, maar helaas bleken de eigenaren van het bedrijf niet betrouwbaar. Gelukkig heeft hij dit op tijd ingezien en is hij bij dit bedrijf vertrokken!

Huidige werk

Erik wilde zich graag verder ontwikkelen in een managementfunctie en besloot daarom om ook eens een niet sportgerelateerde business te bekijken. Nadat hij gereageerd heeft op een oproepje op LinkedIn is hij bij zijn huidige werkgever terechtgekomen. Een simpel kopje koffie eindigde in een functie bij Roll Roy, specialist in Painting Tools. Hier is Erik inmiddels alweer een aantal jaren actief.

Nadat hij gereageerd heeft op een oproepje op LinkedIn is hij bij zijn huidige werkgever terechtgekomen

‘Natuurlijk mis ik het soms bijna 24 uur per dag bezig zijn met sport, maar de kans om op dermate jonge leeftijd een bedrijf te gaan leiden, is een stap die ik zeker aan kan raden’ vertelt Erik over deze belangrijke keuze in zijn leven.

Op de vraag wat Erik zijn droom op langere termijn was, gaf hij het volgende antwoord: ‘Ondanks dat ik mij dus prima voel in mijn huidige baan en nog voldoende uitdaging zie, blijf ik mijn ogen open houden en hoop ik uiteindelijk weer een mooie functie in de sport (liefst voetbal) te kunnen vinden, waarbij ik dan naar mijn mening een leuk pakket aan ervaring kan meebrengen. Qatar 2022 is om de hoek, dus: wie weet…!’

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *