Sport als driver voor grootstedelijke vernieuwing

krachtvansportOp maandag 9 maart vond in de Lloydpier in Amsterdam het symposium ‘Sport als driver voor grootstedelijke vernieuwing’ plaats. Dit symposium maakt onderdeel uit van de lezingenreeks Kracht van Sport: de verbinding. Deze editie had als plenaire spreker Dr. Alexander Otgaar (senior researcher urban & regional economics, Erasmus Universiteit Rotterdam).

De titel deed vermoeden dat er gesproken zou worden over wat sport/ bewegen kan bijdragen aan inrichting van een stad. Hier lag ook mijn hoop in het kader van de InnovatieWerkPlaats Beweegvriendelijke inrichting van de Openbare Ruimte (BIOR). De inhoud van de lezing was echter meer gericht op de bouw van stadions en het organiseren van evenementen in grote steden. Uiteraard met voorbeelden als het Feyenoord stadion en de Olympische Spelen.

Investeren in stadions en evenementen, waarom?
Een stadion kan bijdragen aan grootstedelijke vernieuwing en vooral de stad helpen te revitaliseren, investeringen te realiseren en de stad een beter imago te geven. Om ontwikkelingsimpact te genereren moet er bij de bouw van een stadion naar een aantal zaken gekeken worden:

  • Complementair: aanvullende activiteiten die profiteren van bezoekersstromen
  • Naburig: activiteiten die profiteren van verbeteringen in: bereikbaarheid, voorzieningen en imago.
  • Verdringing: activiteiten worden weggedrukt.

Het stadionpark Rotterdam is een voorbeeld waarin met bovenstaande zaken is rekening gehouden. Profilering van stad en land, bindmiddel voor samenwerking en een deadline in het verschiet hebben en een katalysator voor investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur en (sport) voorzieningen in een regio. Otgaar somt de bovengenoemde redenen om op te willen investeren in evenementen.

KrachtvanSport2

Een econoom zou een econoom niet zijn om inzicht te geven in waarom economische effecten van stadions en evenementen tegenvallen. Otgaar wijst op de volgende zaken:

  • In veel gevallen neemt het aantal bestedingen niet toe te, maar lijken te verschuiven (zero sum game).
  • De investering die in het evenement gedaan wordt kan ook in andere zaken worden geïnvesteerd (opportunity costs).
  • Inkomens- en bestedingseffecten lekken weg naar andere regio’s (leakage).
  • Geen bewezen effecten op economische groei.

Al met al dus geen eenvoudige beslissing voor beleidsmakers om wel of niet te investeren in een (top)sportaccommodatie of sportevenement. In veel economische analyses wordt er weinig rekening gehouden met opportunity costs, die vrijwel onmogelijk te berekenen zijn. Van beleidsmakers en politici wordt echter wel verwacht hier rekening mee te houden. Meer kennis hierover zou een goede aanvulling zijn op de econoische impact studies zoals deze bijvoorbeeld door de Werkgroep Evaluatie Sportevenementen (WESP) worden gedaan.

De hele lezing terugzien? Kijk dan hier
Een overzicht van de resterende lezingen zijn hier te vinden.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *