Onderzoek bestaansrecht sportverenigingen

VitaleSportvereniging

Binnen het lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap wordt de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar het bestaansrecht en de vitaliteit van sportverenigingen in Noord-Nederland. Dit onderzoek is ingebed binnen de opleiding Sport, Gezondheid en Management. De eerste jaars van de opleiding werken aan een preventief organisatie-advies bij de sportverenigingen en nemen daar onder meer een enquête af onder de leden. De resultaten van deze enquete worden gebundeld door onderzoekers van de kenniswerkplaats ‘sportbeleid en -ondernemerschap’ binnen het lectoraat. Op dit moment zijn 11 SGM klassen bij 110 sportverenigingen druk data aan het verzamelen. Daarbij spelen 4e jaars SGM student Rieneke Stienstra en de SGM-docenten in het eerste jaar een belangrijke rol om dit project tot een succes te maken.

Bekijk hier het onderzoeksrapport vanuit het lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap dat eerder is uitgevoerd. Opvallend is dat leden van sportverenigingen over de hele linie erg tevreden zijn over hun vereniging en dat het beeld uit de vragenlijster een stuk positiever is dan veelal in verschillende media worden voorgespiegeld. Wel blijkt dat veel leden vinden dat de vereniging zich vooral moet focussen op waar zij voor is: met elkaar sporten. Een maatschappelijke rol is prima, maar mag niet ten koste gaan van de kern van de vereniging.

In de huidige editie van het onderzoek zal onder meer extra focus komen te liggen op communicatie aspecten binnen de vereniging.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *