De allerkleinsten in beweging krijgen?

School Tokyo

Steeds vaker duikt in de media op dat niet alleen volwassen en jongeren te weinig bewegen, ook baby’s en peuters bewegen onvoldoende. De doelgroep van 0-4 jaar is echter een lastige doelgroep om beweeginterventies voor te ontwikkelen. Waar vanaf vier jaar kinderen kan bereiken via scholen en later ook via verenigingen, zijn de baby’s en peuters vaak relatief veel thuis. Interventies vinden dan ook plaats via de ouders en worden middels bijvoorbeeld het consultatiebureau of een crèche ingezet. Een voorbeeld van een veelgebruikte interventie is ‘beweegkriebels’ dat in sportimpuls projecten, maar ook door JOGG teams, wordt ingezet. De interventie is eigenlijk een workshop voor ouders om voorgelicht te worden over het belang van bewegen voor hun kind, en om inspiratie op te doen over wat je met jouw kind zou kunnen doen.

Maar misschien is er wel een veel eenvoudiger manier om bijvoorbeeld peuters in beweging te krijgen, namelijk barrières wegnemen. De Japanner Takaharu Tezuka ontwierp een crèche gebaseerd op twee eenvoudige principes: 1) kinderen rennen graag rondjes; 2) kinderen spelen graag buiten. Door kinderen minder op te sluiten in kleine ruimtes en meer uit te dagen om risico’s te nemen en dingen te ontdekken, worden zij enorm gestimuleerd om te bewegen.

De eenvoudigste manier om peuters in beweging te krijgen is barrières wegnemen

Een belangrijke uitdaging zit wellicht in het beter ontwerpen van onze kinderopvang, scholen, pleinen, speeltuinen, etc. De SGMer zou wel eens sparringpartner kunnen worden van architecten en planologen om een gezondere omgeving te ontwikkelen voor onszelf én onze kinderen. In de innovatiewerkplaats ‘Beweegvriendelijke Inrichting Openbare Ruimte’ (BIOR) is in ieder geval Grontmij alvast een belangrijke partner.

White paper van Grontmij over ‘Healthy Ageing en de gebouwde omgeving’

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *